HZorgverzekeringspremie omhoog bij ongezonde levensstijl?


Zondag, 28 April 2024


Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft onlangs een onderzoek gedaan naar de solidariteit in de gezondheidszorg. Daaruit blijkt dat ruim de helft van de Nederlanders van mening is dat mensen met een ongezonde levensstijl meer premie moeten betalen voor hun zorgverzekering. Zo'n 43% van de Nederlanders vindt dat wanneer je een gezonde levensstijl hebt, je minder premie zou moeten betalen. Onder de ondervraagde jongeren wil bijna de helft zo'n premieverhoging. Opvallend detail: zo'n 25% van de rokende Nederlanders is ook voorstander voor dit plan.

Maar wat is nou precies een ongezonde levensstijl? En hoe realistisch is het plan om de zorgverzekeringspremie af te laten hangen van een levensstijl? In dit artikel ga ik proberen antwoord te geven op deze vragen. Lees je mee?

Het uitkeren van uw levensverzekering kan op de drie volgende manieren tot stand komen:

WAT IS EEN ONGEZONDE LEVENSSTIJL?

Wat is nou precies een ongezonde levensstijl? Algemeen bekend is dat roken, drinken en drugsgebruik ongezond is. Van roken kun je kanker krijgen of hart-en vaatziekten, van drinken leverproblemen en drugsgebruik kan psychische schade opleveren en soms zelfs leiden tot bewusteloosheid of overlijden (het hangt af van de soort drugs die gebruikt wordt). Maar ook teveel eten en snoepen heeft een nadelig effect op de gezondheid. Het kan leiden tot obesitas, met meer risico's op gezondheidsproblemen.

Natuurlijk hoef je deze problemen niet te krijgen als je rookt, drinkt, drugs gebruikt of zwaar overgewicht hebt. Sterker nog: je kan heel gezond leven en toch ziek worden. Maar de kans erop is wel groter dan wanneer je niet rookt, drinkt of drugs gebruikt.

HET HUIDIGE PREMIESTELSEL

Sinds 2006 kennen wij de Zorgverzekeringswet. Deze is gebaseerd op solidariteit. Elke Nederland betaald evenveel voor zijn of haar zorgverzekering, om te voorkomen dat er te grote verschillen zouden komen zoals in de oude situatie: het ziekenfonds en de particuliere verzekering. Het idee achter de zorgverzekeringswet is dat de zorg voor elke Nederlander te betalen is.

PREMIESTIJGING, REALISTISCH OF NIET?

Dat mensen verantwoordelijk gesteld worden voor hun eigen gezondheid is niet nieuw. Bij diverse vliegmaatschappijen betalen reizigers die niet in één stoel passen al meer voor hun vliegticket. Dit is trouwens ongeacht of het overgewicht te maken heeft met de leefstijl van de reiziger.

Als je het hier niet mee eens bent, kun je op zoek naar een luchtvaartmaatschappij die deze regels niet heeft. Maar bij een zorgverzekering heb je deze keuze niet. Elke Nederlander is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten en elke verzekeraar heeft een acceptatieplicht. Het is bovendien ontzettend lastig om te bepalen wat een ongezonde levensstijl is: als je bijvoorbeeld geen lid bent van de sportschool, heb je dan een ongezonde levensstijl? En ben je ongezond als je niet op de fiets naar het werk gaat? En wie gaat de voorwaarden voor een gezonde levensstijl controleren?

Ondanks dat de draagkracht voor het idee om de premie te laten stijgen bij een ongezonde levensstijl groot is, is de kans dat dit uitgevoerd wordt niet heel groot. Zoals eerder beschreven is de uitvoering lastig en bovendien wordt het risico groot dat er mensen komen die geen zorg kunnen krijgen, omdat ze het niet kunnen betalen. En dat is een ontwikkeling die je in zo'n welvarend land als Nederland niet moet willen.


Andere onderwerpen op Josso.nl

Voeding is belangrijker dan sport.

Wanneer je wilt afvallen is het belangrijker dat je je voedingspatroon aanpast, dan dat je gaat sporten. Met een combinatie van beide, boek je het snelste resultaat. Maar wees niet bang, als je niet kunt of wilt sporten is het veel belangrijk om op je voeding te letten. Je kunt namelijk wel afvallen door gezond te eten en niet te sporten, maar nauwelijks afvallen door niet op je voeding te letten en wel te sporten. Het is dus belangrijk om jezelf te realiseren dat het veranderen van je eetpatroon belangrijker is. Daarnaast kun je nog kijken of je kunt gaan sporten of dagelijks wat extra beweging te krijgen door te fietsen in plaats van de auto te nemen of na het eten lekker te wandelen bijvoorbeeld.

Vermijd crashdiëten

Een crash dieet is een dieet waarbij je erg weinig calorieën binnenkrijgt, hierdoor krijg je niet alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt voor een gezond en fit lichaam. Volg alleen een crahs dieet als je slechts een paar kilo wilt kwijt raken in een korte periode, maar houdt er altijd rekening mee dat het er net zo snel weer aankomt, het is dus slechts een tijdelijke oplossing. Na het crash dieet zul je namelijk al snel weer aankomen, dit is het bekende jojo-effect. Daarnaast verlies je ook veel vocht en spieren, terwijl je juist vet wilt verliezen. Een crashdieet volgen is dus geen gezonde en verstandige keuze.

Drink een glas water voor iedere maaltijd

Mensen halen wel eens honger en dorst gevoelens door elkaar. Wanneer je merkt dat je honger hebt, kun je het beste eerst een glas water drinken, soms stilt dit de honger omdat je eigenlijk behoefte had aan drinken. Wanneer je toch nog honger hebt heeft het ook nog een ander voordeel. Je maag zit namelijk al een stuk voller, dus als je daarna nog gaat eten, heb je sneller een vol gevoel en zal je dus minder eten, waardoor je minder calorieën binnenkrijgt. Win-win situatie, want het is natuurlijk erg gezond voor je lijf om voldoende water binnen te krijgen, zeker als je wilt afvallen!

Een goede voorbereiding.

Zorg voor een goede voorbereiding, weeg jezelf iedere keer op dezelfde weegschaal op dezelfde dag en tijdstip en schrijf het resultaat op. Bereken je BMI en schrijf dit ook ieder weegmoment op. Meet ook je heup-, buik-, bovenbeen- en armomtrek en noteer dit iedere keer als je een weegmoment hebt. Op deze manier kun je goed bijhouden of je afvalt en progressie maakt. Het is belangrijk dat je niet alleen maar op de weegschaal staan. Wanneer je ook sport, kan het zo zijn dat je denkt dat je niet afvalt. Het tegendeel is waar, je vetpercentage daalt vaak, maar je spiermassa gaat omhoog. Spieren wegen meer dan vet, dus dan lijk je zwaarder terwijl je vetpercentage juist naar beneden is gegaan.