5 Manieren om de strijd aan te gaan met vermoeidheid


Dinsdag, 23 April 2024


Je kent het misschien wel: je bent pas halverwege de dag, maar je voelt de vermoeidheid al opkomen. Werk je te hard? Heb je niet voldoende geslapen? Slecht gegeten? Het is vaak lastig om de vinger te leggen op de oorzaak.


Dat is niet voor niets, want er kunnen diverse redenen zijn voor (chronische) vermoeidheid. Wij kijken naar vijf manieren die je kunnen helpen bij de strijd tegen vermoeidheid.

1. Routine in je eetpatroon

Voedsel vormt onze brandstof. Zonder brandstof kun je niet rijden, en zonder voedsel kunnen wij dus ook.

Sommige mensen eten uit zichzelf altijd voldoende (of meer dan dat), maar er zijn ook een hoop mensen waarbij een maaltijd (met name het ontbijt) er bij inschiet. Dat is zonde, want je hebt toch echt je maaltijden nodig om de hele dag energie te hebben.

Probeer routine in te bouwen met je maaltijden, door in elk geval drie keer per dag een goede maaltijd te eten.

2. Minder met suiker en koffie

Suiker en koffie: bijna iedereen in Nederland krijgt er dagelijks een flinke dosis van binnen. Beide middelen kunnen je een kleine rush geven waardoor je meer actief wordt, maar daarna geven ze ook een crash.

Dat effect is met name bij koffie relatief groot, hoewel mensen het lang niet altijd opvalt. In eerste instantie zorgt de cafeïne in koffie ervoor dat je meer energie hebt, maar ongeveer een uur tot ander halfuur later verandert dit juist in een crash. Minderen is het devies!

3. Heb je niet een bril nodig?

Ze noemen het wel eens een sluipmoordenaar voor vermoeidheid: ogen met een kleine afwijking. Heb je een kleine oogafwijking, dan merk je er in het dagelijks leven vaak niet bewust heel veel van.

Toch zijn je ogen continu bezig met het uitvoeren van correcties, waardoor de spiertjes in je ogen sneller moe worden.

Het verschilt per persoon wat voor afwijking je hebt: sommige mensen hebben moeite met objecten dichtbij, andere ver weg. Dichtbij kan betekenen dat je een leesbril of computerbril nodig hebt.

Deze twee zijn vergelijkbaar, maar computerbrillen op sterkte zijn vaak net wat minder sterk dan leesbrillen. Dit heeft te maken met het verschil tussen papier en een beeldscherm.

4. Weg met de schermen ’s avonds

De meeste beeldschermen bevatten blauw licht. Blauw licht remt de aanmaak van melatonine, een hormoon dat je helpt met slaperig worden. Zit je dus tot laat op de avond met een scherm voor je neus, dan word je minder moe en is je nachtrust vaak ook minder goed.

Probeer de laatste twee uren voor het slapen gaan de beeldschermen daarom zoveel mogelijk te vermijden. Ga niet te dichtbij de televisie zitten en zet je telefoon op nachtmodus, waarbij het blauw licht weg wordt gefilterd.

5. Hangende oogleden

Nog een vrij onbekende oorzaak van vermoeidheid: hangende oogleden. Het is iets waar vooral mensen vanaf ongeveer 40 jaar oud te maken krijgen, maar ook op jongere leeftijd kan dit het geval zijn.

Met name bij sterk hangende ogen moeten je ogen vaak beter hun best doen om scherp te zien, omdat de oogleden enigszins in het gezichtsveld zitten. Ook kan het zijn dat je onbewust veel je voorhoofd aanspant om je oogleden wat op te trekken. Dit alles kan leiden tot vermoeidheid.

Hoewel het klinkt als een fikse ingreep, kun je simpel bij de huisartskliniek een ooglidcorrectie laten uitvoeren onder plaatselijke verdoving.


Andere onderwerpen op Josso.nl

Maak boodschappenlijstjes en plan wanneer je wat eet

Het lijkt misschien een simpele tip, maar voor veel mensen is dit de sleutel tot succes. Om te beginnen ga nooit met honger naar de winkel, de kans dat je daar verleid wordt door aanbiedingen en ongezonde producten en snacks is dan heel groot. Maak bijvoorbeeld op zaterdag een weekplanning wat je de komende week allemaal gaat eten, denk aan ontbijt, lunch en avondeten, maar vergeet ook geen snacks en tussendoortjes. Wanneer je weet wat je eet en dat ook in huis hebt, wordt de kans kleiner dat je terugvalt in oude gewoontes. Kijk goed wat je nodig hebt voor iedere maaltijd, check wat je nog in je voorraadkast hebt staan en noteer op een lijstje wat je dan nog moet halen voor de komende week. Als je genoeg tijd hebt kun je ook de supermarkt folders nalopen, om te kijken wat ze in de aanbieding hebben en of je er wat van kan gebruiken. Aan de hand van dit lijstje ga je boodschappen doen en ga geen dingen kopen die niet op je lijstje staan. Wat je niet koopt kun je natuurlijk ook niet eten, zorg dus dat je zo weinig mogelijk ongezonde dingen in huis hebt. Zo wordt jouw kans op succes groter, een goede voorbereiding is het halve werk!

Drink een glas water voor iedere maaltijd

Mensen halen wel eens honger en dorst gevoelens door elkaar. Wanneer je merkt dat je honger hebt, kun je het beste eerst een glas water drinken, soms stilt dit de honger omdat je eigenlijk behoefte had aan drinken. Wanneer je toch nog honger hebt heeft het ook nog een ander voordeel. Je maag zit namelijk al een stuk voller, dus als je daarna nog gaat eten, heb je sneller een vol gevoel en zal je dus minder eten, waardoor je minder calorieën binnenkrijgt. Win-win situatie, want het is natuurlijk erg gezond voor je lijf om voldoende water binnen te krijgen, zeker als je wilt afvallen!

Een goede voorbereiding.

Zorg voor een goede voorbereiding, weeg jezelf iedere keer op dezelfde weegschaal op dezelfde dag en tijdstip en schrijf het resultaat op. Bereken je BMI en schrijf dit ook ieder weegmoment op. Meet ook je heup-, buik-, bovenbeen- en armomtrek en noteer dit iedere keer als je een weegmoment hebt. Op deze manier kun je goed bijhouden of je afvalt en progressie maakt. Het is belangrijk dat je niet alleen maar op de weegschaal staan. Wanneer je ook sport, kan het zo zijn dat je denkt dat je niet afvalt. Het tegendeel is waar, je vetpercentage daalt vaak, maar je spiermassa gaat omhoog. Spieren wegen meer dan vet, dus dan lijk je zwaarder terwijl je vetpercentage juist naar beneden is gegaan.

Houd bij wat je eet

Veel mensen snappen niet dat ze aankomen en hebben het idee dat ze gezond eten of in ieder geval niet te veel. Het kan daarom erg verhelderend werken als je een eetdagboek bijhoudt. Wanneer je iedere dag bijhoudt wat je eet en drinkt, krijg je inzicht in wat je nu dagelijks allemaal eet en drinkt. Hierdoor kan je kritisch kijken naar je eigen eetgedrag en kun je achterhalen of je inderdaad gezond eet of dat er nog wat verbeter punten zijn. Daarnaast kan het ook extra motiverend werken, wanneer je al een paar weken gezond eet en dit terug ziet, ga je minder snel de fout in dan wanneer je niet precies weet wat je allemaal gegeten hebt. Het is wel belangrijk dat je eerlijk opschrijft wat je allemaal hebt gegeten en gedronken en niet ongeveer, op die manier krijg je namelijk geen eerlijk beeld. Begin het eetdagboek in de periode dat je nog niet zo veel op je voeding let en ga hier mee door tot dat je je streefgewicht bereikt hebt. Je zult zien dat het heel verhelderend werkt en je alleen maar extra gemotiveerd raakt!