Fruit is gezond… toch?


Zaterdag, 20 April 2024


Toen je klein was hoorde je het wel bijna dagelijks: “Je moet zo veel mogelijk fruit eten, fruit is gezond voor je!” en voor 95% is het hier ook mee eens. Fruit zit namelijk boordevol vitamines en vezels die je nodig hebt om je immuunsysteem op peil te houden. Maar hoe zit het dan met de overige 5%?


fruit

Wat zit er in fruit?

Zoals ik al verteld heb zitten er enorm veel vitamines en vezels in, maar dat is natuurlijk niet alles. Ook zit er water, suikers en de zogeheten ‘kauw weerstand’ in. Kauw weerstand houdt in dat je erg veel moeite moet doen om het fruit op te eten doordat je erop moet kauwen. Dat je er langer over doet om het op te eten heeft een voordeel, namelijk: de fructose komt geleidelijk je lichaam binnen, waardoor je lever deze ook vertraagd verwerkt.

Suikers

In fruit zitten ook suikers. Hier ontstaan bij veel mensen de vraagtekens. Suikers zijn toch niet altijd goed voor je lichaam? Kijken we alleen naar suikers in whole foods (onbewerkte voedingsmiddelen), dan staat fruit toch wel op nummer 1.

“Nee daar zitten te veel suikers in, dat is slecht voor je!”. Komt dat je misschien heel erg bekend voor? Van alle kanten vliegt het om je oren hoe ongezond suikers zijn en langzamerhand zijn we hierin gaan geloven. Geldt dit dan ook voor fruit? Nee. In fruit zit maar een klein beetje suiker en fructose.

Suikers, ook wel glucose en fructose hebben evenveel voedingswaarden. Dit betekent dat in een gram glucose evenveel kcal zit als in een gram fructose, namelijk 4 kcal. Toch zijn er wel verschillen tussen de twee.

Fructose is twee keer zoeter dan glucose waardoor je een stuk minder nodig hebt om een product zoeter te maken. Ook wordt fructose langzamer verwerkt door je lichaam. Glucose wordt direct opgenomen in je bloed, fructose kan alleen worden verwerkt door je lever. Het te veel binnenkrijgen van fructose kan leiden tot darmklachten, diarree, buikpijn en/of een opgeblazen gevoel én werkt nog eens verslavend. Fructose wordt verwerkt in onder andere koek, snoep en frisdrank. Weet je nu ook waarom je het niet kan laten staan ;).

De oplossing… nooit meer fruit eten?

Het is waar dat er in fruit suikers zitten die niet zo gezond zijn, maar als je zo nadenkt is alles wat je eet ongezond! Laten we even nadenken:.

Dacht je dat bladgroenten zoals spinazie gezond was? Helaas zitten bladgroenten vol met nitraat. Wanneer je dit eet wordt het omgezet in nitriet en dit is kankerverwekkend. Misschien toch maar laten staan dus?rs.

En groenten zoals paprika en tomaat dan? Nope, ook niet gezond. De grond waar deze groenten worden verbouwd is bespoten met chemicaliën en de resten hiervan zijn vaak nog aanwezig als je ze eet! Niet meer eten dus!

Kunnen peulvruchten dan wel? Helaas bevatten peulvruchten fytinezuur die opname van mineralen blokkeert. Ook bevatten peulvruchten antistoffen die onze darmen aantasten. Een te kort aan zink en ijzer én nog eens aangetaste darmen? Gooi je peulvruchten maar snel weg.

Het lijstje kan alsmaar doorgaan. Zoals je al wel ziet kan je dus van alles wat je eet afblijven. Betekent dit dat we nooit meer fruit kunnen eten? NEE! Je lichaam heeft fruit nodig om te kunnen voorzien van de dagelijkse behoeften! Blijf dus lekker je fruit eten zoals je dat normaal zou doen! Als je op kantoor zit is dat natuurlijk wat lastiger. Hiervoor een handige tip; Je kunt fruit laten bezorgen op kantoor zodat je elke dag genoeg binnen krijgt!


Andere onderwerpen op Josso.nl

Voeding is belangrijker dan sport.

Wanneer je wilt afvallen is het belangrijker dat je je voedingspatroon aanpast, dan dat je gaat sporten. Met een combinatie van beide, boek je het snelste resultaat. Maar wees niet bang, als je niet kunt of wilt sporten is het veel belangrijk om op je voeding te letten. Je kunt namelijk wel afvallen door gezond te eten en niet te sporten, maar nauwelijks afvallen door niet op je voeding te letten en wel te sporten. Het is dus belangrijk om jezelf te realiseren dat het veranderen van je eetpatroon belangrijker is. Daarnaast kun je nog kijken of je kunt gaan sporten of dagelijks wat extra beweging te krijgen door te fietsen in plaats van de auto te nemen of na het eten lekker te wandelen bijvoorbeeld.

Vermijd crashdiëten

Een crash dieet is een dieet waarbij je erg weinig calorieën binnenkrijgt, hierdoor krijg je niet alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt voor een gezond en fit lichaam. Volg alleen een crahs dieet als je slechts een paar kilo wilt kwijt raken in een korte periode, maar houdt er altijd rekening mee dat het er net zo snel weer aankomt, het is dus slechts een tijdelijke oplossing. Na het crash dieet zul je namelijk al snel weer aankomen, dit is het bekende jojo-effect. Daarnaast verlies je ook veel vocht en spieren, terwijl je juist vet wilt verliezen. Een crashdieet volgen is dus geen gezonde en verstandige keuze.

Drink een glas water voor iedere maaltijd

Mensen halen wel eens honger en dorst gevoelens door elkaar. Wanneer je merkt dat je honger hebt, kun je het beste eerst een glas water drinken, soms stilt dit de honger omdat je eigenlijk behoefte had aan drinken. Wanneer je toch nog honger hebt heeft het ook nog een ander voordeel. Je maag zit namelijk al een stuk voller, dus als je daarna nog gaat eten, heb je sneller een vol gevoel en zal je dus minder eten, waardoor je minder calorieën binnenkrijgt. Win-win situatie, want het is natuurlijk erg gezond voor je lijf om voldoende water binnen te krijgen, zeker als je wilt afvallen!

Een goede voorbereiding.

Zorg voor een goede voorbereiding, weeg jezelf iedere keer op dezelfde weegschaal op dezelfde dag en tijdstip en schrijf het resultaat op. Bereken je BMI en schrijf dit ook ieder weegmoment op. Meet ook je heup-, buik-, bovenbeen- en armomtrek en noteer dit iedere keer als je een weegmoment hebt. Op deze manier kun je goed bijhouden of je afvalt en progressie maakt. Het is belangrijk dat je niet alleen maar op de weegschaal staan. Wanneer je ook sport, kan het zo zijn dat je denkt dat je niet afvalt. Het tegendeel is waar, je vetpercentage daalt vaak, maar je spiermassa gaat omhoog. Spieren wegen meer dan vet, dus dan lijk je zwaarder terwijl je vetpercentage juist naar beneden is gegaan.