Cambridge dieet: Is het nou een eiwitdieet of niet?


Vrijdag, 19 April 2024


Iedereen heeft weleens van het dieet gehoord. Waar echter nog veel vragen de ronde over doen is of het Cambridge dieet een eiwitdieet is of toch niet. Welke criteria zijn er wanneer we praten over een eiwitdieet? Dat is eigenlijk het eerste waar je naar moet kijken. Aan de hand daarvan kunnen we zien of ook het dieet van Dokter A. Howard hieronder valt.

Cambridge shakes

Wat is het Cambridge dieet?

Ergens in de 70’er jaren is dit dieet voor het eerst op de markt verschenen. En heeft zicht sinds die tijd over heel de wereld verspreid. Veel gebruikers, celebs en andere bekende personen zijn er vaak lovend over. De laatste tijd duiken er ook steeds meer verhalen op over de minder sterke kanten van het dieet. Hierbij moet je voornamelijk denken aan tegenvallende resultaten na het dieet. Je kunt hier meer lezen over de tegenvallende resultaten van het Cambridge dieet in een uitgebreide artikel.

Verschillen tussen het Cambridge dieet en eiwitdieet

Om antwoord op de vraag te kunnen geven of het hier gaat om een eiwitdieet, moet je de verschillen weten. De overeenkomsten en verschillen, maar ook uitkomst zijn:

Overeenkomsten met het eiwitdieet

De overeenkomsten die het Cambridge dieet en eiwitdieet met elkaar hebben zijn:

• De eiwitten in je voeding worden verhoogd, meer eiwitten zorgen voor een hogere vetverbranding. Dit kan weer voordelig werken tijdens het afvallen.
• Koolhydraten (en met name suikers) worden verlaagd. Hiermee draai je niet alleen de traditionele energiekraan dicht om uit andere voedingsstoffen energie te putten. Ook reduceer je in grote stappen de grote suikerinname. Dit is vaak een groot probleem waarom je zwaarder wordt en tegelijkertijd ook niet afvalt. Een slimme keuze om snel vet te verbranden.

Verschillen met het eiwitdieet

De verschillen tussen het Cambridge en eiwitdieet zijn:

• In een eiwitdieet eet je ook meer vetten. Met het Cambridge dieet eet je dusdanig weinig calorieën per dag dat er niet veel plaats is voor vetten in je voeding. 1 gram vet bevat namelijk 9 calorieën. Gecombineerd met meer eiwitten vind je deze dus bijna niet terug Dit terwijl gezonde vetten erg belangrijk voor je zijn.
• Je mag meer eten met een eiwitdieet. Een goed eiwitdieet laat je ook iets minder eten dan normaal, maar niet exorbitant. Het Cambridge dieet daarentegen levert je per dag 500 kcal op. Dit is meer dan 2000 calorieën minder dan je op een dag nodig hebt. Laat staat wanneer je ook nog eens erg actief bent. Een super groot verschil dan ook wanneer je het vergelijkt met een eiwitdieet.
• Het volgen van een eiwitdieet gaat gepaard met gezonde verse voeding. Je hebt meestal altijd wel een aantal producten die uit een pakje komen. Maar het hangt helemaal af van de voeding die erin zit. Je kan ook afvallen met deze producten, mits ze goed uitgebalanceerd zijn. Vers voedsel heeft meestal wel de voorkeur.
• Een goed eiwitdieet kent geen jojo effect. Bij het Cambridge dieet gebeurd dit echter wel heel vaak. De verklaring hierachter is dat je gewoon veel te weinig eet. Je lichaam gaat sparen en schiet na stoppen met het dieet door. Het eten van te weinig voeding op een dag is dan ook niet de oplossing om snel af te vallen.

Uitkomst

De verschillen tussen het Cambridge dieet en eiwitdieet zijn zoals je kunt zien erg groot. Ook al kennen de diëten bepaalde overeenkomsten, deze zijn te schaars. Om deze reden is het dieet dan ook niet te vergelijken met een eiwitdieet. En zeker niet met enkele zeer goede eiwitdiëten die er tegenwoordig verkrijgbaar zijn.

Wat zijn dan wel eiwitdiëten?

Een goed eiwitdieet laat zich kenmerken door een slim uitgebalanceerd voeding. Maar ook door een gezond karakter. Zeker niet door bijna niets te eten. En daarbij is een goede maatstaf om naar ervaringen van de gebruikers ervan te kijken.


Andere onderwerpen op Josso.nl

Voeding is belangrijker dan sport.

Wanneer je wilt afvallen is het belangrijker dat je je voedingspatroon aanpast, dan dat je gaat sporten. Met een combinatie van beide, boek je het snelste resultaat. Maar wees niet bang, als je niet kunt of wilt sporten is het veel belangrijk om op je voeding te letten. Je kunt namelijk wel afvallen door gezond te eten en niet te sporten, maar nauwelijks afvallen door niet op je voeding te letten en wel te sporten. Het is dus belangrijk om jezelf te realiseren dat het veranderen van je eetpatroon belangrijker is. Daarnaast kun je nog kijken of je kunt gaan sporten of dagelijks wat extra beweging te krijgen door te fietsen in plaats van de auto te nemen of na het eten lekker te wandelen bijvoorbeeld.

Vermijd crashdiëten

Een crash dieet is een dieet waarbij je erg weinig calorieën binnenkrijgt, hierdoor krijg je niet alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt voor een gezond en fit lichaam. Volg alleen een crahs dieet als je slechts een paar kilo wilt kwijt raken in een korte periode, maar houdt er altijd rekening mee dat het er net zo snel weer aankomt, het is dus slechts een tijdelijke oplossing. Na het crash dieet zul je namelijk al snel weer aankomen, dit is het bekende jojo-effect. Daarnaast verlies je ook veel vocht en spieren, terwijl je juist vet wilt verliezen. Een crashdieet volgen is dus geen gezonde en verstandige keuze.

Drink een glas water voor iedere maaltijd

Mensen halen wel eens honger en dorst gevoelens door elkaar. Wanneer je merkt dat je honger hebt, kun je het beste eerst een glas water drinken, soms stilt dit de honger omdat je eigenlijk behoefte had aan drinken. Wanneer je toch nog honger hebt heeft het ook nog een ander voordeel. Je maag zit namelijk al een stuk voller, dus als je daarna nog gaat eten, heb je sneller een vol gevoel en zal je dus minder eten, waardoor je minder calorieën binnenkrijgt. Win-win situatie, want het is natuurlijk erg gezond voor je lijf om voldoende water binnen te krijgen, zeker als je wilt afvallen!

Een goede voorbereiding.

Zorg voor een goede voorbereiding, weeg jezelf iedere keer op dezelfde weegschaal op dezelfde dag en tijdstip en schrijf het resultaat op. Bereken je BMI en schrijf dit ook ieder weegmoment op. Meet ook je heup-, buik-, bovenbeen- en armomtrek en noteer dit iedere keer als je een weegmoment hebt. Op deze manier kun je goed bijhouden of je afvalt en progressie maakt. Het is belangrijk dat je niet alleen maar op de weegschaal staan. Wanneer je ook sport, kan het zo zijn dat je denkt dat je niet afvalt. Het tegendeel is waar, je vetpercentage daalt vaak, maar je spiermassa gaat omhoog. Spieren wegen meer dan vet, dus dan lijk je zwaarder terwijl je vetpercentage juist naar beneden is gegaan.