Gezond online je boodschappen bestellen


Zaterdag, 25 Mei 2024


Je wilt afvallen? Daarbij hoort gezond en gevarieerd eten. Wist je dat de online supermarkt je hier bij kan helpen? Uit onderzoek van de Universiteit van Gent blijkt dat online boodschappen bestellen een stuk gezonder is dan de supermarkt bezoeken. De reden? Eigenlijk is het heel simpel. Wanneer je een "offline" of fysieke supermarkt bezoekt is de verleiding een stuk groter om ongezonde producten te kopen. Je ziet allerlei lekkernijen liggen zoals chips, chocolade, taart en nog veel meer. Zeker wanneer je nog niet gegeten hebt is de verleiding om al deze heerlijke producten in je winkelmand te leggen enorm. Die verleiding is online een stuk kleiner. Via de internet-supermarkt zie je de lekkere producten natuurlijk wel het scherm van je PC of smartphone voorbij komen, maar de verbeelding is een stuk kleiner dan wanneer je deze boodschappen in het echt ziet. Een ander belangrijk verschil tussen online en offline boodschappen doen: als je in een fysieke winkel loopt, en iets lekker ziet liggen kan je het direct opeten. Bij de online supermarkt wordt het vaak pas de volgende dag aan huis bezorgd.

buikvet

Welke online supermarkten zijn er?

Huh? Online boodschappen doen? is dat ook mogelijk in Nederland? En hoe werkt dat dan? Misschien heb je je nog nooit zo verdiept in thuis boodschappen doen. Toch groeit de populariteit in Nederland enorm de laatste jaren. Grotere supermarkten als Albert Heijn, Jumbo en PLUS zetten vol in op hun digitale supermarkt. Albert Heijn bezorgt op dit moment al bij zo'n 90% van alle huishoudens in Nederland. Dus bijna elke Nederlander kan zijn of haar boodschappen al thuis laten bezorgen. Daarnaast zijn er ook nieuwe initiatieven die het ons een stuk gemakkelijker maken. Denk aan online supermarkt Picnic, of aan een maaltijdbox als HelloFresh of Marley Spoon. Dankzij zo'n maaltijdbox ontvang je wekelijks precies de benodigde ingrediënten voor een aantal heerlijke gerechten. Bekijk ook op supermarktbezorgservice.nl de verschillende bezorgdiensten bij jou in de buurt.

Worden mijn boodschappen dan gratis thuisbezorgd?

Veel mensen vragen zich af: als ik online boodschappen bestel, wordt alles dan gewoon gratis thuisbezorgd? En zitten daar kosten aan verbonden of is dit gratis? Helaas is gratis boodschappen bezorgen nog niet de norm in Nederland. Supers als Jumbo, Albert Heijn en PLUS vragen nog zo'n 5 tot 7 euro bezorgkosten. Dat is ook niet heel vreemd. Jouw bestelling moet immers verzameld, verpakt en bezorgd worden. Wel zijn er dikwlijls mooie acties waarmee je je boodschappen gratis kunt laten bezorgen. Zo heeft Albert Heijn dikwijls actie-producten waarbij je gratis bezorging ontvangt. Deen is een supermarkt die wél gratis boodschappen komt bezorgen aan huis. Deze supermarkt bezorgt echter nog maar in een klein gebied in Noord-Holland. Ook Picnic komt de boodschappen gratis bezorgen. Deze online supermarkt is ook nog niet landelijk actief.

Waarom online boodschappen doen?

Samenvattend vind je hieronder nog eens de belangrijkste voordelen van online boodschappen doen en de boodschappen laten bezorgen:

  • Het is gezond. Je wordt minder blootgesteld aan verleidingen
  • Je gaat minder impulsaankopen doen
  • Je geeft minder geld uit aan boodschappen die je eigenlijk niet nodig hebt
  • Je doet je boodschappen in een paar minuten
  • Je profiteert van (gratis) bezorging aan huis


Andere onderwerpen op Josso.nl

Voeding is belangrijker dan sport.

Wanneer je wilt afvallen is het belangrijker dat je je voedingspatroon aanpast, dan dat je gaat sporten. Met een combinatie van beide, boek je het snelste resultaat. Maar wees niet bang, als je niet kunt of wilt sporten is het veel belangrijk om op je voeding te letten. Je kunt namelijk wel afvallen door gezond te eten en niet te sporten, maar nauwelijks afvallen door niet op je voeding te letten en wel te sporten. Het is dus belangrijk om jezelf te realiseren dat het veranderen van je eetpatroon belangrijker is. Daarnaast kun je nog kijken of je kunt gaan sporten of dagelijks wat extra beweging te krijgen door te fietsen in plaats van de auto te nemen of na het eten lekker te wandelen bijvoorbeeld.

Vermijd crashdiëten

Een crash dieet is een dieet waarbij je erg weinig calorieën binnenkrijgt, hierdoor krijg je niet alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt voor een gezond en fit lichaam. Volg alleen een crahs dieet als je slechts een paar kilo wilt kwijt raken in een korte periode, maar houdt er altijd rekening mee dat het er net zo snel weer aankomt, het is dus slechts een tijdelijke oplossing. Na het crash dieet zul je namelijk al snel weer aankomen, dit is het bekende jojo-effect. Daarnaast verlies je ook veel vocht en spieren, terwijl je juist vet wilt verliezen. Een crashdieet volgen is dus geen gezonde en verstandige keuze.

Drink een glas water voor iedere maaltijd

Mensen halen wel eens honger en dorst gevoelens door elkaar. Wanneer je merkt dat je honger hebt, kun je het beste eerst een glas water drinken, soms stilt dit de honger omdat je eigenlijk behoefte had aan drinken. Wanneer je toch nog honger hebt heeft het ook nog een ander voordeel. Je maag zit namelijk al een stuk voller, dus als je daarna nog gaat eten, heb je sneller een vol gevoel en zal je dus minder eten, waardoor je minder calorieën binnenkrijgt. Win-win situatie, want het is natuurlijk erg gezond voor je lijf om voldoende water binnen te krijgen, zeker als je wilt afvallen!

Een goede voorbereiding.

Zorg voor een goede voorbereiding, weeg jezelf iedere keer op dezelfde weegschaal op dezelfde dag en tijdstip en schrijf het resultaat op. Bereken je BMI en schrijf dit ook ieder weegmoment op. Meet ook je heup-, buik-, bovenbeen- en armomtrek en noteer dit iedere keer als je een weegmoment hebt. Op deze manier kun je goed bijhouden of je afvalt en progressie maakt. Het is belangrijk dat je niet alleen maar op de weegschaal staan. Wanneer je ook sport, kan het zo zijn dat je denkt dat je niet afvalt. Het tegendeel is waar, je vetpercentage daalt vaak, maar je spiermassa gaat omhoog. Spieren wegen meer dan vet, dus dan lijk je zwaarder terwijl je vetpercentage juist naar beneden is gegaan.