Stoppen met roken en ook afvallen


Dinsdag, 16 Juli 2024


Als je wil stoppen met roken is dat uiteraard een verstandige beslissing en ook een beslissing die je gezond heel goed zal doen. Als je stopt met roken heeft dat als voordeel dat je gezondheid minder belast wordt en ook je uitgave patroon zal drastisch dalen aangezien roken een dure hobby is.

buikvet

Poging tot stoppen

Van alle rokers in Nederland heeft 60 procent al eens een poging gedaan om voorgoed te stoppen met roken. 5 tot 10 procent van de personen die een serieuze poging tot stoppen deden rookte een jaar later nog altijd geen sigaret of shag. Dat wil zeggen dat 95 tot 90 procent van de rokers bij het proberen te stoppen met roken faalt en weer verder gaat roken met alle negatieve gevolgen van dien. Uit de genoemde cijfers valt gemakkelijk te concluderen dat aan de kant leggen van een sigaret of shagje nog niet zo gemakkelijk is.

E-sigaret hulp middel bij stoppen met roken

Na voorgaande cijfers en feiten is het wel duidelijk dat het enorm lastig om levenslang te stoppen met roken. Stoppen met roken is niet alleen de sigaret neer leggen, je moet ook de nicotine verslaving overwinnen anders ben je weer snel aan het roken. En juist op dat punt, het overwinnen van de nicotine verslaving is de e-sigaret een prima hulpmiddel. Met een e-sigaret kun je de hoeveelheid nicotine die je inhaleert zelf bepalen. Als je deze hoeveelheid structureel verlaagd dan bouw je de nicotine verslaving af en kom je gemakkelijker van het roken af.

Van stoppen met roken val je niet af

Zo gek als het klinkt, aan niet meer roken zit ook een nadeel; je komt gewicht aan, soms wel tot 10 kilo per persoon in zeer korte tijd. Het roken van sigaretten of shagjes versnelt de stofwisseling, dat wordt veroorzaakt door de nicotine die je inhaleert. Dat wil zeggen dat je meer suikers en vetten gaat verbranden in korte tijd, hierdoor kom je minder snel aan. Ook wordt je eet lust door het roken drastisch verminderd, daardoor krijg je automatisch minder suikers en vetten binnen waardoor je weer minder snel gewicht bij komt. Personen die gestopt zijn met roken blijven zelden op het zelfde gewicht steken. De meeste komen tussen 3 en 10 kilo aan als gevolg van het stoppen met roken.

snelle en trage suikers om af te vallen

Ben je succes vol gestopt met roken maar wil je niet aankomen dan is het verstandig om op te letten wat je allemaal in je mond stopt. Ook kun je gaan sporten om je conditie weer op orde te krijgen en om minder gewicht bij te komen.

Snelle suikers

Iets wat relatief eenvoudig is toe te passen en helaas veel consumenten niet weten is het letten op snelle suikers. Deze verhogen je bloedsuiker spiegel en worden massaal in je bloed opgenomen. Dat heeft als gevolg dat je lichaam minder tijd heeft deze suikers te verbranden en deze uiteindelijk worden omgezet in vetten die in je lichaam worden opgeslagen. Als je nu denkt uuuh snelle suikers, waar zitten die wel en niet in. Nou dat is dood eenvoudig; Alles wat door de natuur gemaakt is bevat trage suikers (goede suikers) en alles wat in fabrieken gefabriceerd is bevat snelle suikers (slechte suikers). Snelle suikers worden ook wel glucose genoemd, kijk maar eens op verpakkingen van voeding dat je koopt bij de supermarkt.


Andere onderwerpen op Josso.nl

Voeding is belangrijker dan sport.

Wanneer je wilt afvallen is het belangrijker dat je je voedingspatroon aanpast, dan dat je gaat sporten. Met een combinatie van beide, boek je het snelste resultaat. Maar wees niet bang, als je niet kunt of wilt sporten is het veel belangrijk om op je voeding te letten. Je kunt namelijk wel afvallen door gezond te eten en niet te sporten, maar nauwelijks afvallen door niet op je voeding te letten en wel te sporten. Het is dus belangrijk om jezelf te realiseren dat het veranderen van je eetpatroon belangrijker is. Daarnaast kun je nog kijken of je kunt gaan sporten of dagelijks wat extra beweging te krijgen door te fietsen in plaats van de auto te nemen of na het eten lekker te wandelen bijvoorbeeld.

Vermijd crashdiëten

Een crash dieet is een dieet waarbij je erg weinig calorieën binnenkrijgt, hierdoor krijg je niet alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt voor een gezond en fit lichaam. Volg alleen een crahs dieet als je slechts een paar kilo wilt kwijt raken in een korte periode, maar houdt er altijd rekening mee dat het er net zo snel weer aankomt, het is dus slechts een tijdelijke oplossing. Na het crash dieet zul je namelijk al snel weer aankomen, dit is het bekende jojo-effect. Daarnaast verlies je ook veel vocht en spieren, terwijl je juist vet wilt verliezen. Een crashdieet volgen is dus geen gezonde en verstandige keuze.

Drink een glas water voor iedere maaltijd

Mensen halen wel eens honger en dorst gevoelens door elkaar. Wanneer je merkt dat je honger hebt, kun je het beste eerst een glas water drinken, soms stilt dit de honger omdat je eigenlijk behoefte had aan drinken. Wanneer je toch nog honger hebt heeft het ook nog een ander voordeel. Je maag zit namelijk al een stuk voller, dus als je daarna nog gaat eten, heb je sneller een vol gevoel en zal je dus minder eten, waardoor je minder calorieën binnenkrijgt. Win-win situatie, want het is natuurlijk erg gezond voor je lijf om voldoende water binnen te krijgen, zeker als je wilt afvallen!

Een goede voorbereiding.

Zorg voor een goede voorbereiding, weeg jezelf iedere keer op dezelfde weegschaal op dezelfde dag en tijdstip en schrijf het resultaat op. Bereken je BMI en schrijf dit ook ieder weegmoment op. Meet ook je heup-, buik-, bovenbeen- en armomtrek en noteer dit iedere keer als je een weegmoment hebt. Op deze manier kun je goed bijhouden of je afvalt en progressie maakt. Het is belangrijk dat je niet alleen maar op de weegschaal staan. Wanneer je ook sport, kan het zo zijn dat je denkt dat je niet afvalt. Het tegendeel is waar, je vetpercentage daalt vaak, maar je spiermassa gaat omhoog. Spieren wegen meer dan vet, dus dan lijk je zwaarder terwijl je vetpercentage juist naar beneden is gegaan.